Lentekoffie
FINCA FRAILES
De drie goede vrienden die samen Finca Frailes beheren, zijn hun hele leven lang al koffieboeren. Ook zijn ze de tweede en derde generatie in de familie die koffie verbouwen. Ze plantten de boerderij 30 jaar geleden met koffieplanten aan en hebben de plantage regelmatig gerenoveerd. Op deze manier is het een groeiende en bloeiende koffieplantage die op een gezonde manier groter is geworden. De drie vrienden richten zich voornamelijk op de variëteiten Caturra en Catuai, die een stevige basis vormen voor de bijzondere verwerkingsmethodes waar ze graag mee experimenteren. Hierdoor behalen ze steeds weer een mooier resultaat.
Nu hebben ze een hele bijzondere koffie gemaakt met de methode yellow honey processed. Bij deze methode wordt alleen de schil verwijderd na het plukken, waarbij het slijm/vruchtvlees rond de bonen intact blijft aan de boon. Dit is goed te zien op de linker foto. Vervolgens gaan de bonen naar de droogpatio's. Dit zijn een soort bedden waar de koffiebonen met hun slijmerige laag te drogen worden gelegd. Op deze droogpatio's wordt de koffie ieder uur omgeharkt om een gelijkmatige droging mogelijk te maken en rotting te voorkomen. De gemiddelde droogtijd van deze koffiebonen op deze droogpatio's is ongeveer 8 dagen. Dat is dus heel veel dagen, heel veel arbeid om voor ons een mooie smaak koffie te maken.
Smaakbeleving: Deze Costa Rica koffie heeft een heerlijke volle body met elegante zoete tonen van caramel door de yellow honey verwerkingsmethode. De lange afdronk geeft melkchocolade tonen met zelfs een beetje hazelnoot. Geniet van deze koffie op verschillende zetmethoden.
Land: CostaRica
Regio: Tarrazu,Frailes
Plantage: FincaFrailes(processed bij Palmichal Mill)
Koffieboer: Gerardo Calvo, Zaira Marín & William Méndez.
Verwerkingsmethode: yellowhoney
Groeihoogte: 1500-1600meter
Varieteit: Caturra
Roast: medium
Zak van 250 gram.