Thee Info
Hieronder vindt u onderwerpen en informatie over onze thee.
- De voordelen van losse thee versus zakjes thee.
- Thee is gezond!
- Theïne en cafeïne
- Gearomatiseerde thee
- Zetadvies
De voordelen van losse thee versus zakjes thee.
Losse thee is vaak van betere kwaliteit dan thee in zakjes. De thee wordt na het bewerkingsproces verdeeld in verschillende gradaties. De grote bladeren worden als losse thee verkocht. De “fannings” en de “dust” (het gebroken en verpulverde blad) gaat in zakjes.
Losse thee is verser. Waar de fannings en de dust vaak als bulk thee in de opslag verdwijnen wordt de betere kwaliteit gelijk verhandeld. De plantage geeft z'n premium thee supervers door aan de verkoper.
Losse thee is vaak lekkerder door de toevoeging van andere (verse) ingredienten. Zakjes hebben vaak geen ruimte meer voor het toevoegen van andere smaakmakers zoals specerijen, bloemen en fruit. Dus komt de extra smaak uitsluitend van aroma's. Met losse thee kun je eindeloos variëren. Zo heb je ook veel meer keuze.
Losse thee is goed voor je immuunsysteem. De hele bladeren bevatten meer anti oxidanten (polyfenolen) dan het gruis van zakjes thee.
En de prijs? Losse thee wordt vaak als duurder ervaren maar als je gaat rekenen valt dat erg mee. In een pakje thee zitten meestal maar 20 zakjes. Uit een zakje losse thee van 100 gram haal je ruim 50 kopjes. Bovendien kun je goede losse thee vaak nog een 2e of zelfs 3e keer trekken.
Thee is gezond!
Thee is erg lekker en gelukkig is thee ook nog eens erg gezond. Hieronder belangrijkste gezondheidsvoordelen op een rij.
- Thee is goed voor je immuunsysteem en bevat waardevolle vitaminen en mineralen.
- Thee bevat natuurlijke polyfenolen. Groene en witte thee bevatten meer polyfenolen dan zwarte thee. Polyfenolen zijn krachtige antioxidanten die je beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf.
- Thee verlaagt het slechte LDL cholesterol. Zo heb je minder kans op hart- en vaatziekten als je regelmatig een kop (groene) thee drinkt.
- Thee bevorderd de stofwisseling waardoor de sneller calorieën verbrandt. Daarnaast kan een lekkere (zoete) thee een calorieloze vervanger zijn voor zoete drankjes.
- Groene thee heeft een antibacteriële werking, werkt ontstekingsremmend en zorgt zo o.a. voor een mooie huid.
- Thee is gunstig voor de bloedsuikerspiegel. Zo heb je minder kans op diabetes type 2.
Daarnaast bestaat thee natuurlijk voor het grootste deel uit water en vocht is altijd belangrijk. Thee bevat wel cafeïne (is hetzelfde als theïne). In een kop groene thee zit ca. 20 milligram cafeïne (tegen 75mg. in koffie). Ben je hier gevoelig voor. Beperk de thee dan tot een paar koppen per dag en drink verder (ook gezonde) rooibos en kruidenthee.
Theïne en cafeïne
In thee zit theïne, ook wel cafeïne genoemd. Cafeïne heeft een iets andere werking dan theïne. Cafeïne wordt snel opgenomen door het lichaam en geeft een snelle piek. Van veel cafeïne kan je soms een gejaagd gevoel krijgen. Bij thee heb je hier geen last van. Theïne wordt langzamer opgenomen en werkt daardoor geleidelijk. Daarnaast zit er in een kop thee minder theïne dan cafeïne in koffie. Hieronder zie je de verschillen tussen de soorten.
- 1 kop zwarte thee – 40 mg
- 1 kop groene thee – 20 mg
- 1 kop witte thee – 15 mg
- Rooibos, kruiden en vruchten bevatten geen theïne.
Bij koffie varieert het tussen de 75 mg (filterkoffie) en 130mg (espresso) per kop.
Gearomatiseerde thee
Regelmatig krijgen we vragen over aroma's. Geparfurmeerde thee bevat vaak aroma's. Op de website worden alle ingrediënten (dus ook aroma's) vermeld. Dit omdat we duidelijk willen zijn.
Om een smaak of geur toe te voegen aan thee maken we het liefst gebruik van natuurlijke ingrediënten. Bij veel theesoorten is het soms nodig om iets extra's toe te voegen om een duidelijke en stabiele smaak te verkrijgen. In dat geval wordt er aroma gebruikt.
Het is vaak positiever om aroma's te gebruiken dan het natuurlijke ingrediënt. Je kunt je voorstellen hoeveel sinaasappels er verbouwd, vervoerd, bewaterd e.d. moeten worden voor een beetje sinaasappel olie. Buiten de kosten is dit geen duurzame zaak. Vandaar dat er soms gekozen wordt voor aroma’s.
Daar zijn wij zo transparant mogelijk over en vermelden dit expliciet bij het gebruik ervan. Als een thee aroma bevat staat dit in de specificatielijst.
Er bestaan natuurlijke, natuur-identieke en kunstmatige aroma’s.
- Natuurlijke aroma’s
Natuurlijke aroma’s worden onttrokken uit plantaardige grondstoffen door middel van fysische, enzymatische of microbiologische processen. Natuurlijke aroma’s zijn vaak erg instabiel waardoor het lastig is om ermee te werken.
- Natuur-identieke aroma’s
Natuur-identieke aroma’s worden verkregen in een laboratorium en zijn qua samenstelling identiek aan natuurlijke aroma’s. Dat betekent dat bijvoorbeeld een natuur identieke aardbeienaroma een volledig getrouwe replica is van natuurlijk aardbeienaroma. Echter, de natuur-identieke aroma’s zijn veel stabieler dan de natuurlijke aroma’s en hebben een meer intense geur en smaak. De kwaliteit is constant en daardoor garanderen ze betere duurzaamheid van de eindproducten.
- Kunstmatige aroma’s
De smaakgevende bestanddelen van kunstmatige smaakstoffen komen in de natuur niet voor, het zijn louter chemische producten. Kunstmatige smaakstoffen zijn niet terug te vinden in onze thee.
- Suiker
Aroma's bevatten geen suiker of calorieën en maken de thee niet zoet. Het overgrote merendeel van onze thee bevat geen suiker. Als dit wel het geval is wordt dit vermeldt in de specificatielijst op de site. We voegen de suiker niet toe voor de smaak maar als conservering van de fruitstukjes die soms in thee zitten. Het fruit zou anders oxideren (net als een geschilde appel bruin wordt na een tijdje). Het gaat in dit geval altijd om een minieme hoeveelheid suiker maar we zijn er graag helder over zodat je niet voor een verrassing komt te staan.
In thee zonder suiker zit geen calorieën. De theesoorten die wel suiker bevatten zijn calorie-arm en bevatten niet meer dan 2-3 calorieën per kop.
Zetadvies
De verschillende theesoorten vragen om een verschillend zetadvies.
Hieronder de beste zettips samengevat:
- Alles begint met goede en superverse thee. Thee is lang te bewaren maar verliest langzaam smaak. De thee kan in het originele zakje bewaard worden. Sluit het zakje goed na gebruik en bewaar het op een donkere plek. De thee in een (afgesloten) blikje bewaren kan ook. Thee in een glazen potje op de vensterbank in de zon is geen goed idee. Licht verkort de houdbaarheid.
- Kook altijd vers koud water. Koud water bevat meer zuurstof en maakt de thee lekkerder.
- Gebruik voldoende thee maar niet te veel. Voor fijne thee is een theelepel voor een kop thee voldoende. Voor grove thee zoals witte thee of kruiden neem je iets meer. Een maatschep is ideaal voor het afmeten van de juiste hoeveelheid.
- Verwarm de pot voor met kokend water.
- Kies voor passende thee accessoires (een zeef is altijd goed want thee houdt van ruimte, maar een klein ei kan voor fijne thee ook). Wegwerp filters kunnen ook erg handig zijn. Een te klein thee-ei zorgt voor onvoldoende smaak. Dus vul je accessoire maximaal voor de helft.
- Laat voor groene en witte thee het water afkoelen tot ca. 80ºC. Laat lang genoeg trekken. Losse thee heeft tijd nodig om smaak en kleur te geven in tegenstelling tot zakjes thee waar dat heel snel gaat. Geduld is belangrijk. Doorgaans is 3 tot 5 minuten voor thee voldoende.
- Probeer eens wat uit. Elke thee wordt anders als je de zetmethode een beetje varieert. Probeer uit te zoeken wat jouw ideale methode is.
Wilt u een cadeau samenstellen in de webwinkel?
Geef in het "opmerkingen veld" bij het afronden van uw bestelling aan van welke artikelen wij een cadeau mogen maken.
Shop online!
180+ soorten verse thee
15+ soorten verse koffie
Koffie naar wens gemalen
Verzendkosten €6,95 (NL)
Gratis verzending vanaf €60,-
Gratis af te halen in onze winkel.
Gratis sample